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Carrying charges; capitalized; binding election; subsequent deductions. Unless the 
Commissioner consents, a taxpayer may not change from an erroneous method of accounting 
retroactively by amending prior returns, even if the period for amending the return for the first 
year in which the erroneous method was used has not expired. Rev. Rul. 70-539 revoked; Rev. 
Ruls. 75-56 and Rev. Rul. 76-325, 1976-2 C.B. 88 modified. 

ISSUE AND FACTS 

The Internal Revenue Service has reconsidered the position set forth in Rev. Rul. 70-539, 1970-2 
C.B. 70. In Rev. Rul. 70-539, a corporation organized in 1966 and engaged in developing real
estate capitalized interest, taxes, and other carrying charges by including them in the tax basis of
real estate sold. Rev. Rul. 70-539 holds that the corporation did not make a valid election under
section 266 of the Internal Revenue Code because it failed to file a statement with its returns for
1966, 1967, and 1968 identifying the items it was capitalizing as required by section 1.266-1 (c)
(3) of the Income Tax Regulations. Because the corporation capitalized these items without
making a valid election, Rev. Rul. 70-539 holds that the corporation may treat these items as
current operating expenses on amended returns for 1966, 1967, and 1968. Rev. Rul. 75-56, 1975-
1 C.B. 98, distinguishes Rev. Rul. 70-539 by holding that a taxpayer may not amend its returns
to deduct erroneously capitalized expenses if the period for amending the first return reflecting
the capitalized expenses has expired.

LAW AND ANALYSIS 

Section 446 (e) of the Code and section 1.446-1 (e) of the regulations provide that a taxpayer 
must secure the consent of the Commissioner before changing a method of accounting for federal 
income tax purposes. 

Section 1.446-1 (e) of the regulations provides rules for determining what a method of 
accounting is, how an adoption of a method of accounting occurs, and how a change in method 
of accounting may be made. Section 1.446-1 (e) (2) (ii) (a) of the regulations provides: 

A change in the method of accounting includes a change in the overall plan of accounting 
for gross income or deductions or a change in the treatment of any material item used in 
such overall plan. Although a method of accounting may exist under this definition 
without the necessity of a pattern of consistent treatment of an item, in most instances a 
method of accounting is not established for an item without such consistent treatment. 

The treatment of a material item in the same way in determining the gross income or deductions 
in two or more consecutively filed tax returns represents consistent treatment of that item for 
purposes of section 1.446-1(e)(2) (ii) (a) of the regulations. See Diebold, Inc. v. United States, 
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891 F.2d 1579 (Fed. Cir. 1989). In addition, section 1.446-1 (e) (2) (i) indicates that the 
consistent, but erroneous, treatment of material items constitutes a method of accounting. See 
section 1.446-1 (e) (2) (iii), Examples (6)-(8); see also Fruehauf Corp. v. Commissioner, 356 
F.2d 975 (6th Cir.), cert, denied, 385 U.S. 822 (1966); Commissioner v. O. Liquidating Corp., 
292 F.2d 225 (3rd Cir.), cert, denied, 368 U.S. 898 (1961); and Rev. Rul. 80-190, 1980-2 C.B. 
161. Compare Rev. Rul. 72-491, 1972-2 C.B. 104, which holds that a taxpayer erroneously using 
an accelerated method of depreciation for "used" property may file an amended return using a 
proper method, provided the taxpayer has not filed the tax return for the succeeding tax year. 
 
If a taxpayer treats an item properly in the first return that reflects the item, however, it is not 
necessary for the taxpayer to treat the item consistently in two or more consecutive tax returns 
before it has adopted a method of accounting. Section 1.446-1 (e) (1) of the regulations provides, 
for example, that a taxpayer filing its first return may adopt any permissible method of 
accounting in computing taxable income for the tax year covered by such return. Similarly, the 
Supreme Court has held that once a permissible election as to a method of accounting for an item 
has been made on a return, it may not be changed after the time for filing the return has expired. 
See Pacific National Co. v. Welch, 304 U.S. 191, 82 L. Ed. 1282, 58 S. Ct. 857, 1938-1 C.B. 274 
(1938), 1938-1 C.B. 274; see also Lord v. United States, 296 F.2d 333 (9th Cir. 1961); National 
Western Life Insurance Co. v. Commissioner, 54 T.C. 33 (1970); Rev. Rul. 74-154, 1974-1 C.B. 
59. 
 
Section 1.446-1 (e) (3) (i) of the regulations provides that (except as otherwise provided by 
administrative procedures prescribed by the Commissioner) in order to secure the 
Commissioner's consent to a change of a taxpayer's method of accounting, the taxpayer must file 
an application on Form 3115, Application for Change in Accounting Method, within 180 days 
after the beginning of the tax year in which the taxpayer desires to make the change. 
 
If a taxpayer's treatment of an item is a method of accounting under these principles, section 446 
(e) of the Code and section 1.446-1 (e) (3) of the regulations preclude a taxpayer from making a 
retroactive change in method of accounting by amending prior tax returns without the consent of 
the Commissioner. Section 446 (e) authorizes the Commissioner to consent to a retroactive 
change in method of accounting, whether the change is from a permissible method or an 
impermissible method. E.g., Barber v. Commissioner, 64 T.C. 314 (1975); Notice 89-15, 1989-1 
C.B. 816; Notice 88-78, 1988-2 C.B. 394, modified by Notice 89-67, 1989-1 C.B. 723; Rev. 
Proc. 78-6, 1978-1 C.B. 558. Section 446 (e) does not give the taxpayer a right to demand that a 
change in method be made retroactively, however. See Diebold, Inc., 891 F.2d at 1583. Except in 
certain limited circumstances, and as specifically provided by revenue procedure or other 
administrative pronouncement, a taxpayer that seeks to change its method of accounting in 
accordance with section 1.446-1 (e) may only request to change the method of accounting 
prospectively. See section 1.446-1 (e) (3) (i); section 4.04, Rev. Proc. 84-74, 1984-2 C.B. 736, 
741. 
 
Under section 1.446-1 (e) (2) (i) of the regulations, consent to change any method of accounting 
used by a taxpayer is a matter within the discretion of the Commissioner. The Commissioner, 
however, may prescribe other administrative procedures, subject to such limitations, terms and 
conditions as are deemed necessary to obtain the Commissioner's consent, to permit taxpayers to 
change their accounting method to a permissible method. See section 1.446-1 (e) (3) (ii). 
Permission to change a taxpayer's method of accounting will not be granted unless the taxpayer 



and the Commissioner agree to the terms, conditions, and adjustments under which the change 
will be effected. See section 1.446-1 (e) (3) (i). 
 
The corporation under consideration in Rev. Rul. 70-539 adopted a method of accounting when 
it filed the second consecutive tax return in which it erroneously capitalized charges for interest, 
taxes, and other carrying charges associated with real estate. In that ruling, the corporation, 
which was required to obtain the Commissioner's consent to change the erroneous method, was 
permitted by the Service to change the method which capitalized charges to a method that treated 
the charges as current expenses by timely amending all prior returns reflecting the erroneous 
capitalization. However, upon reconsideration, the Service has determined that the special 
procedure under section 266 of the Code contained in Rev. Rul. 70-539 is not an appropriate 
departure from the general requirements of section 446 (e) and the regulations. The Service has 
further determined that, in the circumstances described in Rev. Rul. 70-539, consent should be 
granted only for a prospective change of accounting method and only pursuant to an application 
for consent made under the generally applicable rules of section 1.446-1 (e) (3) (i). 
 
HOLDING 
 
A taxpayer may not, without the Commissioner's consent, retroactively change from an 
erroneous to a permissible method of accounting by filing amended returns, even if the period for 
amending the return for the first year in which the erroneous method was used has not expired. 
Thus, a taxpayer that, for two or more consecutive tax years, has capitalized interest and other 
carrying charges under section 266 of the Code without making a valid election as required by 
applicable regulations has nonetheless adopted a method of accounting with respect to the 
interest and carrying charges. The taxpayer may not change that method of accounting by filing 
amended returns for those prior tax years. Instead, the taxpayer may only change the method of 
accounting with the consent of the Commissioner pursuant to section 1.446-1 (e) of the 
regulations. 
 
Consistent with the above, the Service will not follow Gimbel Bros., Inc. v. United States, 535 
F.2d 14 (Ct. Cl. 1976), in which the court permitted the taxpayer to file amended returns for prior 
open years to effect a change in method of accounting for a material item. 
 
EFFECT ON OTHER DOCUMENTS 
 
Rev. Rul. 70-539 is revoked. 
 
Rev. Rul. 75-56, 1975-1 C.B. 98, is modified to eliminate any inference that the statute of 
limitations must expire before the taxpayer has adopted a method of accounting under section 
266 of the Code and, as modified, is revoked as obsolete. 
 
Rev. Rul. 76-325, 1976-2 C.B. 88, is modified to delete the references to Rev. Rul. 70-539. 
 
PROSPECTIVE APPLICATION 
 
Under the authority contained in section 7805 (b) of the Code, amended returns that were timely 
filed before April 30, 1990, the date this Revenue Ruling appears in the Internal Revenue 
Bulletin, to correct an impermissible capitalization method for expenses under section 266 with 
respect to all returns reflecting the impermissible method, will be accepted by the Service. 


