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Rev. Rul. 56-634  
 
Advice has been requested whether the expiration of the term for which life insurance protection 

has been provided an employee, from the funds of a qualified employees' pension or profit-

sharing trust, will result in a loss deductible by the employee, to the extent of the cost of the 

insurance. 

 

Revenue Ruling 54-52, C.B. 1954-1, 150, holds that funds used by the trustee of an employees' 

trust, qualified under section 165(a) of the Internal Revenue Code of 1939 (section 401(a) of the 

1954 Code), to pay premiums on a group life insurance contract which affords employee-

participants of the trust term insurance protection only, are currently includible in the gross 

income of the employee-participants under the provisions of section 165(b) of the 1939 Code 

(section 402 of the 1954 Code). 

 

Plans involving employees' pension or profit-sharing trusts, which qualify under section 401(a) 

of the 1954 Code (section 165(a) of the 1939 Code), are plans deferring the receipt by the 

employees of compensation for services rendered by them to their employers. The compensation 

paid into a qualified trust is not subjected to income tax at the time the employer makes payment 

thereof into the trust, but taxability thereof is deferred until such time as actual or constructive 

distribution is made to the respective employees. The use of such funds to procure any current 

life insurance for covered employees results in a distribution from the trust in the form of life 

insurance protection and the funds so expended are, therefore, includible in their gross income 

for the year or years during which so used. 

 

Where amounts contributed to a qualified employees' trust are used by the trustee for procuring 

life insurance protection for the employee-participants of the trust, the effect is the same for 

income tax purposes as in a case where an individual purchases life insurance protection for a 

period with his own funds. The premium paid constitutes a nondeductible personal expense to 

the employee or other individual in each case. The effect is also the same in both cases after the 

period covered by the insurance contract has expired and the insurance protection is no longer in 

force. In both cases, the purchased protection was provided during the years for which the 

premium was paid so that no loss results. Therefore, there can be no deductible loss. 

 

Accordingly, it is held that an employer's contributions to a qualified employees' pension or 

profit-sharing trust constitute compensation for services rendered and are subject to income tax 

when distributed or made available. Life insurance protection is a benefit the cost of which 

constitutes a personal expense to the employee. The use of trust funds for providing life 

insurance protection for an employee has the effect of a distribution to the extent of the cost of 

the insurance. The expiration of the period during which such protection has been provided does 

not result in a loss deductible by the employee. Rev. Rul. 54-52, SUPRA, amplified.   
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