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Wages paid and meals and lodging furnished child employed by father. Reasonable wages paid 
by a father to his child for services rendered as a bona fide employee in his trade or business are 
deductible business expenses, even though the child uses the wages for part of his own support. 
However, the value of meals and lodging furnished by a father to his unemancipated minor child 
who is his bona fide employee is not deductible as wages by the father or includible in the gross 
income of the child; I.T. 3812 and Rev. Rul. 59-110 superseded. 

The purpose of this Revenue Ruling is to update and restate, under the current statute and 
regulations, the position set forth in I.T. 3812, 1946-2 C.B. 29, as modified by Rev. Rul. 59-110, 
1959-1 C.B. 45. 

The questions presented are: (1) whether reasonable wages paid by a father to his child as his 
bona fide employee are deductible as ordinary and necessary expenses where the child uses the 
money for part of his own support, and (2) whether the value of meals and lodging furnished by 
a father to his unemancipated minor child who is his bona fide employee is includible in the 
gross income of the child and deductible as wages by the father. 

Section 162 of the Internal Revenue Code of 1954 provides, in part, that there shall be allowed as 
a deduction all the ordinary and necessary expenses paid or incurred during the taxable year in 
carrying on any trade or business, including a reasonable allowance for salaries or other 
compensation for personal services actually rendered. 

Rev. Rul. 72-23, 1972-1 C.B. 43, holds that reasonable wages paid by a father to his 
unemancipated minor child for personal services rendered as a bona fide employee in the 
conduct of a trade or business are deductible as ordinary and necessary expenses under section 
162 of the Code. 

Where the facts show that actual services are rendered by a taxpayer's child as a bona fide 
employee in the operation of the taxpayer's business, and that the compensation paid for such 
services is reasonable and constitutes an ordinary and necessary expense of carrying on such 
business, such wage payments are deductible as a business expense for Federal income tax 
purposes. To hold otherwise would be tantamount to penalizing the father for employing his own 
child, inasmuch as a deduction would be allowable if he employed someone else's child under 
the same circumstances. 

Section 262 of the Code provides that no deduction shall be allowed for personal, living, or 
family expenses except as otherwise expressly provided. 
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A father is legally liable for the support and maintenance of his minor children, and the cost of 
meals and lodging which he furnishes them constitute a personal expense. Hence, the cost of 
meals and lodging furnished by a father to his unemancipated minor child constitute a personal 
expense of the father even though an employer-employee relationship exists between them. 
However, for wages paid to the child for services actually performed, the fact that there may be a 
legal obligation to support the child is not determinative of the deductibility of such wages as a 
business expense. Similarly, the use to which the child puts the wages does not affect their 
deductibility as an ordinary and necessary business expense. These circumstances merely subject 
the relationship to closer scrutiny to determine if there is in fact a bona fide employer-employee 
relationship. 
 
Accordingly, it is held that reasonable wages paid by a father to his child for services rendered as 
an employee in his trade or business are deductible as ordinary and necessary business expenses 
for Federal income tax purposes, even though the child uses the wages for part of his support. 
However, the value of meals and lodging furnished by a father to his unemancipated minor child 
is not includible in the gross income of the child nor deductible as wages by the father, even 
though a bona fide employer-employee relationship exists between them. 
 
I.T. 3812 and Revenue Ruling 59-110 are hereby superseded. 




