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MEMORANDUM FOR [TEXT REDACTED] 
 
FROM: DEBORAH A. BUTLER 
 
Assistant Chief Counsel (Field Service) 
 
CC:DOM:FS 
 
SUBJECT: Taxability of Stock Options 
 
This Field Service Advice responds to your memorandum dated July 29, 1999. Field Service 
Advice is not binding on Examination or Appeals and is not a final case determination. This 
document is not to be cited as precedent. 
 
LEGEND: 
 
husband = 
 
ex-wife = 
 
Date = 
 
State = 
 
Company = 
 
a = 
 
Year = 
 
ISSUE: 
 
Whether husband is taxed under I.R.C. § 83 when stock options are transferred to his ex-wife 
pursuant to a divorce decree or when they are exercised by his ex-wife. 
 
CONCLUSION: 



 
Husband is taxed under section 83 at the time of the transfer of options to ex-wife. Ex-wife 
receives a carryover basis in the options under section 1041(b). Ex-wife's tax consequences upon 
the ultimate disposition of the stock would be governed by section 1001. Thus, neither husband 
nor ex-wife is taxed under section 83 when the options are exercised by ex-wife. 
 
FACTS: 
 
Pursuant to the Judgment of Dissolution of Marriage (divorce decree) entered on Date, husband 
and ex-wife's marriage was dissolved and their property was divided. At the time of the divorce 
decree, they were State residents. 
 
During the marriage, husband was employed by Company, and he was awarded a incentive stock 
options and nonqualified stock options by Company. Pursuant to the divorce decree, wife was 
awarded half of the a options. n1 
 
In Year, ex-wife exercised the options she received pursuant to the divorce decree. For Year, 
Company issued husband a Form 1099 in which the difference between the fair market value of 
the stock and the exercise price paid by ex-wife was reported. Husband included this gain on his 
Federal income tax return for Year and has filed a claim for refund of the tax related to the gain. 
 
LAW: 
 
Under section 83(a), if, in connection with the performance of services, property is transferred to 
any person other than the service recipient, the excess of the fair market value of the property, on 
the first day that the rights to the property are either transferable or not subject to a substantial 
risk of forfeiture, over the amount paid for the property, is included in the service provider's 
gross income for the first taxable year in which the rights to the property are either transferable 
or not subject to a substantial risk of forfeiture. 
 
Under section 83(e), section 83 does not apply to a transaction to which section 421 applies or to 
the transfer of an option without a readily ascertainable fair market value. 
 
Treas. Reg. § 1.83-7(a) provides rules for options to which section 421 of the Code does not 
apply and that do not have a readily ascertainable fair market value at the time of the grant. 
Under those rules, sections 83(a) and 83(b) apply at the time the option is exercised or otherwise 
disposed of, even though the fair market value of such options may have become readily 
ascertainable before such time. If the option is sold or otherwise disposed of in an arm's length 
transaction, sections 83(a) and 83(b) apply to the transfer of money or other property received in 
the same manner as sections 83(a) and 83(b) would have applied to the transfer of property 
pursuant to the exercise of the option. 
 
Under Treas. Reg. § 1.83-1(b)(1), if substantially nonvested property (that has been transferred 
in connection with the performance of services) is subsequently sold or otherwise disposed of to 
a third party in an arm's length transaction while still substantially nonvested, the person who 
performed such services realizes compensation in an amount equal to the excess of the amount 
realized on such sale or disposition, over the amount (if any) paid for such property. Such 
amount of compensation is includible in gross income in accordance with the person's method of 
accounting. 



 
Under Treas. Reg. § 1.83-1(c), if substantially nonvested property is disposed of in a transaction 
which is not at arm's length and the property remains substantially nonvested, the service 
provider realizes compensation equal in amount to the sum of any money and the fair market 
value of any substantially vested property received in such disposition. Such amount of 
compensation is includible in gross income in accordance with the service provider's method of 
accounting. However, such compensation shall not exceed the fair market value of the property 
disposed of at the time of disposition (determined without regard to any lapse restriction), 
reduced by the amount paid for such property. In addition, section 83 shall continue to apply 
with respect to such property, except that any amount previously includible in gross income 
under this paragraph shall be treated as an amount paid for such property. 
 
Although not explicitly stated in Treas. Reg. § 1.83-7(a) of the regulations, we see no reason why 
the rules in Treas. Reg. §§ 1.83-1(b) and (c) regarding arm's length and non-arm's length 
dispositions of restricted stock should not apply to compensatory options. Just as is the case with 
compensatory restricted stock and dispositions prior to vesting, if a compensatory option is 
disposed of in an nonarm's length transaction, the service provider is taxed on any amount 
received on the disposition of the option and again on the exercise of the option. Conversely, if 
the disposition is arm's length, section 83 does not apply to the property transferred on exercise 
of the option. 
 
Section 1041(a) provides that no gain or loss shall be recognized on a transfer of property 
between spouses and former spouses if the transfer is incident to divorce. The property shall be 
treated as acquired by the transferee by gift, and the basis of the transferee in the property shall 
be the adjusted basis of the transferor. Section 1041(b). 
 
The assignment of income doctrine, first articulated in Lucas v. Earl, 281 U.S. 111, 50 S. Ct. 
241, 74 L. Ed. 731 (1930), holds that a taxpayer who possesses a current or future right to 
receive income cannot shift the tax on such income by transferring the right to receive income to 
another taxpayer. Thus, income is taxable to the taxpayer who earns and controls it. Id. The 
choice of the proper taxpayer revolves around the question of which person or entity in fact 
controls the earning of income rather than who ultimately receives the income. See Vercio v. 
Commissioner, 73 T.C. 1246 (1980). 
 
ANALYSIS: 
 
In this case, Company transferred both incentive stock options and nonqualified stock options to 
husband in connection with his performance of services for Company. Pursuant to the divorce 
decree, ex-wife received one half of those options. Because of the rules governing incentive 
stock options, the portion of the options that were incentive stock options in the hands of 
husband became nonqualified stock options. Therefore, section 83 governs the treatment of the 
options transferred to ex-wife pursuant to the divorce decree.n2 
 
Assuming that section 83 did not apply to the nonqualified stock options at the time they were 
granted to husband because they did not have a readily ascertainable fair market value, section 
83 applies when the options are exercised or otherwise disposed of. Under section 83, the 
husband's transfer of one-half of his options to ex-wife was a disposition of those options and a 
taxable event, and it was also a closed compensatory transaction if the transfer was at arm's 
length. Compare Treas. Reg. § 1.83-1(b). If the transfer was not at arm's length, the taxable event 



under section 83 to husband occurred on the transfer of the options to ex-wife pursuant to the 
divorce decree and again when the ex-wife's exercised those options. Compare Treas. Reg. § 
1.83-1(c). 
 
The enactment of section 1041 effectively nullified the holding of United States v. Davis, 370 
U.S. 65, 82 S. Ct. 1190, 8 L. Ed. 2d 335, 1962-2 C.B. 15 (1962), that the transferor of stock 
under a divorce decree disposed of the stock for tax purposes and received taxable gain equal to 
the difference between the fair market value and the transferor's basis. However, Davis still 
stands for the proposition that the parties to the divorce exchanged the stock for the release of 
other marital rights or property in an arm's length transaction and that the properties exchanged 
were of equal value. See United States v. Davis, 370 U.S. at 71. 
 
Generally, transactions between related individuals appear to be non-arm's length transactions. 
See Treas. Reg. § 1.83-1(c). In light of the Davis case, however, we believe that the transfer of 
the options to ex-wife was an arm's length transaction. Thus, section 83(a) applied to the transfer 
of money or other property received by husband in exchange for the transfer of the options, and 
husband received compensation income to the extent of the difference between the amount 
realized from the transfer to ex-wife pursuant to the divorce decree and any basis husband had in 
the options. Based on the Davis analysis on this point, the property husband received in 
exchange for the options is presumed to be equal in value to the options at the time they were 
transferred to ex-wife. Thus, husband received compensation income equal to the fair market 
value of the options when they were transferred to ex-wife pursuant to the divorce decree. When 
ex-wife subsequently exercised the options, there was no taxable event to husband under section 
83, and there were no tax consequences to ex-wife. Rather, ex-wife should be taxed on any gain 
on the subsequent sale of the underlying stock, with a basis for this purpose equal to the amount 
includible in husband's gross income. 
 
Thus, under section 83, the transfer of the options to ex-wife pursuant to the divorce decree 
(because it is a disposition of the options) resulted in compensation income to husband that was 
includible in his gross income at the time of the transfer. Because the transfer was an arm's 
length transaction, husband had no compensation income under section 83 when ex-wife 
exercised the options. 
 
Although husband received compensation income equal to the fair market value of the options 
when the options were transferred to ex-wife, we understand husband may contend that section 
1041 shields even that amount from his gross income. We believe husband's compensation 
income is not shielded by section 1041. Section 1041(a) provides that no gain or loss shall be 
recognized on a transfer of property between spouses and former spouses if the transfer is 
incident to divorce. Because compensation is ordinary income, and not "gain," section 1041 
would not shield that income from recognition. Gibbs v. Commissioner, T.C. Memo. 1997-196 
(section 1041 does not provide for the exclusion of income; it provides for the nonrecognition of 
gain or loss). 
 
In cases and rulings where the Service has taken the position that section 1041 does not apply, 
the Service has consistently applied the assignment of income doctrine, which requires the 
transferor, rather than the payee, to recognize the assigned income. See Lucas v. Earl, 281 U.S. 
111, 50 S. Ct. 241, 74 L. Ed. 731 (1930). 
 



Service position on section 1041(a) versus assignment of income principles is articulated in Rev. 
Rul. 87-112, 1987-2 C.B. 207. The ruling holds that a taxpayer who transfers Series E and EE 
bonds to a former spouse must include in gross income for the year of transfer the interest on the 
bonds that is accrued but unrealized at the time of transfer and that the transferee's basis in the 
bonds must increase by a like amount. Rev. Rul. 87-112 states that although section 1041(a) 
shields from recognition gain that would ordinarily be recognized on a sale or exchange of 
property, it does not shield from recognition income that is ordinarily recognized upon the 
assignment of that income to another taxpayer. Because the income at issue in the ruling was 
accrued but unrecognized interest, rather than gain, section 1041(a) did not shield that income 
from recognition. 
 
The Service based its conclusion on Treas. Reg. § 1.454-1(a) (relating to taxation of government 
bond interest) and section 1015 (gift basis rules). Under Treas. Reg. § 1.454-1(a), cash basis 
taxpayers are entitled to defer the tax on the annual increments in the redemption value of Series 
E or EE savings bonds until the taxable year in which the bonds mature, are redeemed, or 
disposed of, whichever occurs first. Disposition of the bonds, even by gift, triggers recognition of 
all the accrued interest in the year of disposition. See Rev. Rul. 54-143, 1954-1 C.B. 12 (taxpayer 
must recognize interest accrued on E bond when she transferred it to her daughter, whether 
transaction was a gift or a sale. Only interest accrued after the date of the transfer is includible in 
the transferee's income). 
 
Although it could be argued Rev. Rul. 87-112 is a narrow ruling on its facts, it is significant in 
that it states the Service's current view that a transfer of accrued income (such as accrued 
interest, dividends or rent), or in the instant case, deferred compensation, to a spouse or former 
spouse incident to divorce remains taxable to the transferor without regard to section 1041. Thus, 
section 1041 would not shield recognition of husband's compensation income on the transfer of 
the stock options to ex-wife. 
 
The Service has consistently followed the position set forth in Rev. Rul. 87-112. Although 
private letter rulings may not be cited as precedent, PLR 8813023, involving a military pension 
again illustrates Service position. In this ruling a divorce originally awarded the pension entirely 
to H because the Supreme Court had held in McCarty v. McCarty, 453 U.S. 210, 101 S. Ct. 
2728, 69 L. Ed. 2d 589 (1981) that military pensions could not be treated as community property. 
After Congress overruled McCarty, 10 U.S.C. § 1408 (1982), the state enacted a statute 
providing for the reopening of divorce decrees so that military pensions could be treated as 
community property. H then purchased W's community interest in the pension by agreeing to pay 
her cash in three annual installments. The ruling held that W must include the cash in income at 
the time she receives it. Relying on Rev. Rul. 87-112, the Service declared W in effect assigned 
to H her right to receive payments over H's lifetime in exchange for payments from H over three 
years. W could not escape the taxation of ordinary income by recharacterizing her assignment of 
the income as a nontaxable transfer of property under section 1041. 
 
PLR 8842072 also contains broad dictum stating that assignment of income principles override 
section 1041. The Service ruled that principal payments on a note received by W were covered 
by section 1041 and, thus, were not taxable to her even though the payments came from H's 
corporation. At the end of the ruling, the Service added that section 1041 would not apply to the 
extent assignment of income principles were applicable. Citing Rev. Rul. 87-112, the ruling 
concluded, "We express no opinion on whether the entire principal payment is property subject 



to section 1041 because the note may represent payment for a right to earned or accrued income 
that is subject to the assignment of income principle." 
 
CASE DEVELOPMENT, HAZARDS, AND OTHER CONSIDERATIONS: 
 
[TEXT REDACTED] 
 
If you have any further questions, please call the branch telephone number. 
 
By: Clifford M Harbourt, Senior Technician Reviewer, Income Tax and Accounting Branch, 
Field Service Division 


